Lertegel som blir vackrare med åren

Lertegel är ett material som bara blir vackrare med åren. Om det underhålls ordentligt kan det dessutom hålla mycket länge.

Om du ska lägga lertegel på ditt tak, bör du först och främst ta reda på kvaliteten på teglet. Kvaliteten beror på varifrån leran hämtats. Därför kan kvaliteten skifta något. I Vittinge, Heby kommun, finns idag Sveriges enda tillverkare av taktegel.

Lertegel håller länge

Eftersom lertegel är ett poröst material, är det mycket viktigt att underarbetet blir rätt gjort. Om man slarvar med detta, kan fukt krypa in och med åren ge stora skador på ditt tak. Men om allt blir gjort efter konstens alla regler kan ditt tak hålla i 40 år och längre.

För många är lertegel det enda tänkbara valet. Det är en naturprodukt som ger ett klassiskt utseende och med några år på nacken, är de patinerade pannorna kanske det vackraste tak som finns. Och om vi ska prata praktiska fördelar är ett tegeltak lätt att lägga och det ligger säkert på ditt tak. Dessutom väger lertegel inte särskilt mycket, vilket gör att läggningsarbetet inte blir alltför tungt.

Återanvänd gammalt lertegel

Om du renoverar ditt tegeltak finns det ingen anledning att byta ut allt taktegel, bara för att delar av tegelpannorna är trasiga. Äkta lertegel går utmärkt att återanvända, livslängden är praktiskt taget obegränsad. Komplettera istället vid renovering med begagnade eller med nya takpannor. Om man kompletterar sitt tegeltak med nytt lertegel, bör man tänka på att färgen skiljer kraftigt mellan nya och gamla takpannor. Därför bör de nya pannorna läggas på ett mindre synligt ställe.

Ersätt inte trasigt lertegel med nya betongpannor. De är förvisso något billigare, men de är tjockare, tyngre och de bleks ofta med åren.

Fråga oss om lertegel

Vill du veta mer om lertegel eller har du några funderingar kring ditt takbyte? Kontakta oss för en kostnadsfri offert så hjälper vi dig att lägga ditt tegeltak. Vi har varit verksamma i branschen sedan 1976 och det vi inte vet om lertegel, är förmodligen inte värt att veta.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!