Takpapp för alla typer av tak

Takpapp används oftast om man har ett låglutande tak. Och dagens moderna takpapp är inte i närheten så ömtålig som den var förr.

Egentligen kan man dela in takpapp i två olika kategorier. Underlagspapp och ytpapp. Underlagspapp bör finnas på alla tak. Det bildar en sista utväg mot läckage och fukt och ser till att ditt tak står emot vädrets makter något längre. Ytpapp är den takpapp som sedan läggs ovanpå underlagspappen och används som toppmaterial. I det här avsnittet kommer vi att prata om takpapp som ytmaterial.

Takpapp har flera fördelar

En av de största fördelarna med takpapp är att du minskar kostnaden för material avsevärt, jämfört med till exempel takpannor. Eftersom pappen är ett lätt material spar du dessutom in kostnader för kran för att lyfta upp tunga betongpannor. Dessutom går det relativt snabbt att lägga takpapp, vilket gör att arbetskostnaden blir avsevärt mycket lägre.

Som tidigare nämndes, läggs takpapp oftast på låglutande, eller platta tak. Men takpapp kan även användas på traditionella sadeltak. Om du lägger takpapp på ett platt tak, bör du se till att pappen läggs så att det inte kan bildas vattenpölar på taket. Om det bildas pölar och frysgraderna slår till, kan pappen spricka och läckaget är ett faktum.

Underhåll din takpapp

Rätt lagt är takpapp ett ypperligt material som håller länge, om man ser till att underhålla det. Nu för tiden finns det en del tillverkare som hävdar att de har underhållsfri takpapp, men det bör man ta med en nypa salt. Alla tak behöver underhållas, förr eller senare.

Även om materialutvecklingen gått framåt, så går det inte att komma ifrån att takpapp är ömtåligare än andra takmaterial. Men en papp av hög kvalitet som är lagd efter konstens alla regler, kan hålla i upp till 30 år.

Vill du veta mer om takpapp?

Vi har arbetat med takpapp och andra takmaterial sedan 1976 och kan med stolthet kalla oss för experter när det kommer till takpapp, takpannor, plåttak och allt som har med tak att göra. Hör av dig till oss på Cotex Tak i Kungsbacka om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt tak.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!