Takplåt – lätt, snyggt och hållbart

Takplåt är ett förhållandevis lätt material. Det betyder både att det är lätt att arbeta med och att det går relativt snabbt att lägga.

I jämförelse med både lertegel och betongtegel, är takplåt ett takmaterial som inte belastar ditt tak med mycket vikt. Tack vare sina lätta egenskaper och goda hållbarhet har takplåt med åren blivit ännu bättre och moderna plåttak är mycket säkra och väderbeständiga. Men även om takplåt har en lång livslängd, så är det inte underhållsfritt.

Underhåll för takplåt

Precis som alla takmaterial, så behöver även takplåt renoveras med jämna mellanrum. Till detta finns det en rad olika renoveringssystem och även bättringsfärg, så att man kontinuerligt kan måla igen eventuella mindre repor och hålla takplåten snygg.

Modern takplåt är uppbyggd i olika skikt kring en kärna av stål eller aluminium och går att få i ett antal olika tjocklekar. Alla med sina fördelar och nackdelar. Men till skillnad från äldre typer av takplåt, har dagens plåtar flera egenskaper som förr var svåra att få tag på. Till exempel är dagens plåttak tystare vid regn och står emot korrosion, alltså rostangrepp, betydligt bättre än sina föregångare.

Självrensande takplåt

Tak som är lagda med takplåt är dessutom mer eller mindre självrensande från snö, eftersom ytan är mycket glattare än lertegel, betongtegel och papp. Detta är ofta en uppskattad egenskap, eftersom man oftast slipper gå upp på taket och skotta när det fallit stora mängder snö.

Dagens takplåt kan även fås i flera olika utföranden och det är numera inte ovanligt att man ser hus med takplåt som efterliknar tegelpannor. Men själklart går det även att få sin takplåt lagd i mer klassisk stil.

Vill du veta mer om takplåt?

En annan fördel med takplåt är att man i många fall kan förlita sig på en något lättare grundkonstruktion, eftersom takplåt i många fall väger tio gånger mindre än tegeltak.
Vill du veta mer om takplåt eller något annat takmaterial? Eller kanske vill du ha en kostnadsfri offert för ditt tak? Hör av dig till oss på Cotex Tak, så berättar vi mer.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!