Papptak – billigt och hållbart

Papptak är både billigt och går snabbt att lägga. Det gör papptak till ett populärt alternativ bland många småhusägare.

Traditionellt sett används papptak till hus med låglutande eller platta tak. Men med dagens moderna och hållbara takpapp, kan man med fördel välja papptak även på sadeltak.

Lägre kostnader med papptak

Papptak har flera fördelar. Förutom att pappen i sig är ett billigt material och du minskar kostnaden för material avsevärt, går det relativt snabbt att lägga, vilket gör att arbetskostnaden minskar. Eftersom pappen är ett lätt material, spar du dessutom in kostnader för kran för att lyfta upp tunga betongpannor.

Precis som med andra taktyper, består ett papptak av två olika lager. Underlagspapp och ytpapp. Underlagspappen bildar en sista utväg mot läckage och fukt och ser till att ditt tak står emot vädrets makter lite längre. Ytpapp är den takpapp som sedan läggs ovanpå underlagspappen och används som toppmaterial. Och det är viktigt att du har en ytpapp av hög kvalitet för att ditt tak ska hålla länge.

Papptak för alla tak

Om du har ett platt tak och vill lägga ett papptak, bör du se till att pappen läggs på så sätt att vattenpölar inte kan bildas. När minusgraderna kommer, kan frusna vattenpölar orsaka sprickor i pappen och fuktskadorna kommer som ett brev på posten.

Om man ser till att underhålla sitt papptak, kan det hålla mycket länge. Nu för tiden finns det en del tillverkare som hävdar att de har underhållsfri takpapp, men det bör man ta med en nypa salt. Alla tak behöver underhållas, förr eller senare. Materialutvecklingen har visserligen gått framåt, med det går inte att komma ifrån att papp är ömtåligare än andra takmaterial. Men en papp av hög kvalitet som är lagd efter konstens alla regler, kan hålla i upp till 30 år.

Kontakta oss om du vill ha papptak

Sedan 1976 har vi arbetat med papptak och andra typer av takläggningar och kan med stolthet kalla oss för riktiga takexperter. Hör av dig till oss på Cotex Tak om du vill veta mer om vad vi kan göra för ditt tak.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!