Plåttak som håller hela livet

Lertegel och betongtegel i all ära, men moderna plåttak har gett övriga takmaterial en riktig match både när det gäller estetik och beständighet. Dessutom håller det en hel mansålder.

Tack vara sina lätta egenskaper och goda hållbarhet har plåttak med åren blivit en riktig utmanare som lockar fler och fler. De positiva egenskaperna är många och moderna plåttak är långt mycket säkrare och mer väderbeständiga än sina föregångare. Men tvärt emot vad många tror, så är det inte underhållsfritt.

Plåttak är lätta att underhålla

Precis som alla typer av tak, så behöver även plåttak renoveras ibland, för att bibehålla sina fördelar. När det gäller plåttak så finns det flera olika renoveringssystem och även bättringsfärg, så att man kontinuerligt kan måla igen eventuella mindre repor och hålla takplåten snygg.

Plåttak är dessutom mer eller mindre självrensande från snö, eftersom ytan är mycket halare än lertegel, betongtegel och papp. Detta är en uppskattad egenskap, eftersom man oftast slipper gå upp på taket och skotta bort snön när det fallit stora mängder.

Modernt eller klassisk plåttak?

Plåten i moderna plåttak är uppbyggd i flera olika skikt, kring en kärna av aluminium eller stål och går att få i ett antal olika tjocklekar. Alla har naturligtvis sina för- och nackdelar, men till skillnad från sina föregångare, har dagens plåttak flera egenskaper som förr var svåra att få tag på. Till exempel står de bättre emot korrosion, alltså rostangrepp, betydligt bättre än sina föregångare.

Dagens plåttak kan fås i flera olika utföranden och det är numera inte ovanligt att man ser hus med takplåt som efterliknar tegelpannor. Men själklart går det även att få sitt plåttak i mer klassisk stil. Oavsett vilket utförande du väljer, så kommer du ha ett tak som håller hela livet.

Vill du veta mer om plåttak?

En annan fördel med takplåt är att man i många fall kan förlita sig på en något lättare och billigare grundkonstruktion, eftersom takplåt i många fall väger tio gånger mindre än tegeltak.

Vill du veta mer om plåttak och kanske få en kostnadsfri offert för ditt tak? Hör av dig till oss på Cotex Tak så berättar vi mer.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!