Ta hand om ditt tak

Taket är förmodligen den allra viktigaste delen av ditt hus. Se därför till att hålla det i så god kondition som möjligt.

Ett tak är i grunden en ganska enkel konstruktion vars huvudsyfte är att skydda resten av ditt hus mot nederbörd. Men i all sin enkelhet är ett tak faktiskt en genial och vital del av alla huskroppar.

Ge ditt tak en översyn

För de flesta är ett tak något som bara finns där och som man inte ägnar mycket tanke innan man upptäcker att det är dags att laga eller byta det. Men ha gärna som vana att se över ditt tak en eller ett par gånger per år. På så sätt kan du upptäcka skador i tid och förebygga större, kostsamma ingrepp.

Hur mår ditt tak?

När du inspekterar ditt tak bör du noggrant leta efter trasiga eller spruckna delar i ytterskiktet. Hur mår skarvarna i ditt plåttak? Hittar du några spruckna tegelpannor? Är det mycket mossa på taket? Oavsett om ytan ser bra ut eller inte, så bör du också lyfta undan en panna eller två och ta en titt på underarbetet. Underlagspappen ska fungera som en sista utpost och skydda ditt hus från nederbörd och fukt. Om den ser skadad ut bör du omedelbart göra någonting åt det, innan fukten kryper in i huset.

Se över hela ditt tak

När du ändå håller på och inspekterar ditt tak, kan den vara bra att göra det på djupet. Passa på att även se över råsponten och takstolarna, så att det inte har krupit in fukt som kan orsaka mögelskador och andra otrevligheter. Om den bärande konstruktionen på något sätt blivit skadad, är det hög tid att renovera, eller byta ditt tak.

Kontakta oss när du behöver hjälp med ditt tak. Vi har varit verksamma i branschen sedan 1976 och har både erfarenheten och kunskapen att på bästa möjliga sätt hjälpa dig med ditt takarbete. Hos oss får du en kostnadsfri offert innan du bestämmer dig för vad du vill göra med ditt tak. Välkommen till Cotex Tak.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!