Tegeltak – en pålitlig klassiker

Tegeltak av lertegel är ett av de material som absolut blir vackrare med åren. Om ett tegeltak underhålls kan det hålla mycket länge.

Tegeltak av lertegel är för många det enda tänkbara valet. Denna naturprodukt ger ett klassiskt utseende och med några år på nacken är de patinerade pannorna kanske det vackraste tak som finns. Och om vi ska prata praktiska fördelar är ett tegeltak lätt att lägga och det ligger säkert på ditt tak. Dessutom väger lertegel inte särskilt mycket, vilket gör att läggningsarbetet inte blir alltför tungt.

Tegeltak håller längre

Lertegel är även en typ av takpannor som har en lång livslängd. Så om du bestämmer dig för ett tak av lertegel och ser till att ha gediget underarbete, så kommer du att ha ett tak som håller i 40 år och mer därtill.

Om man kompletterar sitt tegeltak med nytt tegel, ska man tänka på att färgen initialt skiljer kraftigt mellan nya och äldre takpannor. Därför kan de nya pannorna läggas på ett mindre synligt ställe. Om man vill ha ett svensktillverkat tegeltak, är det idag endast Vittinge i Heby kommun som tillverkar takpannor av lertegel.

Behåll ditt tegeltak när du renoverar

Om du renoverar ditt tegeltak finns det ingen anledning att byta ut allt taktegel, bara för att delar av tegelpannorna är trasiga. Äkta lertegel går utmärkt att återanvända, livslängden är praktiskt taget obegränsad. Komplettera istället vid renovering med begagnade eller med nya takpannor. Ersätt inte gammalt lertegel med nya betongtakpannor. De är förvisso något billigare men det är också den enda fördelen de har. Nackdelarna är desto fler, de är tjockare, tyngre och de bleks ofta med åren.

Kontakta oss när du ska lägga tegeltak

Behöver du hjälp med ditt tegeltak eller har du några funderingar kring ditt takbyte? Kontakta oss för en kostnadsfri offert så hjälper vi dig att lägga ditt tegeltak. Vi har varit verksamma i branschen sedan 1976 och det vi inte vet om tegeltak, är förmodligen inte värt att veta. Välkommen till Cotex Tak. Vi hjälper dig med ditt tegeltak.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!