Välj rätt takmaterial

Olika takmaterial har olika egenskaper. Fråga därför dig själv vad som är viktigast för dig när du ska byta tak.

Vi arbetar i huvudsak med fyra typer av takmaterial: Lertegel, betongtegel, plåt och papp. Det är också de material som är de allra vanligaste på svenska tak.

Lertegel – ett långlivat takmaterial

Lertegel är ett material som skulle kunna beskrivas som en naturprodukt. Pannorna tillverkas i hantverksmässig anda och bränns sedan i ugn. Sin röda färg får de av järnoxid som oxideras vid bränningen. En av lerteglets stora fördelar är dess livslängd. Det är inte ovanligt att pannor av lertegel håller längre än huset de sitter på.

Betongtegel – ett lättlagt och gediget takmaterial

Betongtegel är ett relativt lättlagt material som är konstruerat för att stå emot vårt nordiska klimat. Betongtegel är dock tyngre än lertegel och kräver således ett bättre underarbete. Det gör i och för sig alla tak, men om du ska byta från till exempel lertegel till betongtegel kan det vara bra att se över takkonstruktionen.

I jämförelse med både lertegel och betongtegel, är takplåt ett material som inte belastar ditt tak med mycket vikt. Takplåtens lätta egenskaper och goda hållbarhet har med åren blivit ännu bättre, och moderna plåttak är mycket säkra och väderbeständiga. Dessutom är plåttak mer eller mindre självrensande från snö, eftersom ytan är mycket glattare än lertegel, betongtegel och papp. Men även om takplåt har en lång livslängd så är det inte helt underhållsfritt.

Takpapp – Ett billigt material som går snabbt att lägga

Ett material som förekommer i så gott som alla tak är takpapp. Att använda takpapp är en relativt enkel metod och det är dessutom enkelt att lägga. Den finns både som underlagspapp och som ytpapp. Oavsett vilket tak du vill lägga så bör underlagspapp alltid finnas där som en sista utpost mot läckage. Ytpapp är den typ av papp som används som toppmaterial på taket. Den är tåligare än underlagspappen, tack vare ett väderbeständigt ytskikt. Men takpapp är känsligare för yttre påfrestningar än tegel och plåt. Därför kräver de lite mer underhåll.

Kontakta oss om du vill veta mer om olika takmaterial, eller om du vill ha en kostnadsfri offert för ditt takbyte. Du når oss på 031-761 70 10 eller info@cotextak.se.

Vill du veta mer? Tveka inte att slå oss en signal!